Géén TOZO door samenwonen met vriend

In deze rubriek vertellen wij de verhalen van ondernemers die buiten de boot zijn gevallen. Dit keer het verhaal van zelfstandig adviseur Miranda.

Afgelopen maart had Miranda eigenlijk met haar stand in de Jaarbeurs moeten staan op de Second Home beurs. Hier zou ze, als zelfstandig adviseur voor een internationale makelaar, klanten adviseren over een woning in Spanje. Doordat deze beurs niet doorging vanwege Corona kwamen hier ook geen opdrachten uit voort. Hierdoor heeft ze een groot deel van haar omzet misgelopen en haar online bedrijf als Virtueel Assistent moeten opdoeken.

Je inkomen is volledig weggevallen, maar je maakt toch geen aanspraak op de TOZO. Hoe kan dit?

‘Ik woon 1,5 jaar samen met mijn vriend in zijn huurwoning’ vertelt Miranda. ‘Zelf heb ik nog een koopwoning met hypotheek en we hebben beide een eenmanszaak. In eerste instantie hebben we beide de Tozo aangevraagd en deze ook gekregen. Bij de aanvraag voor Tozo 2 is er echter opgemerkt dat we samenwonen. Hierdoor moesten we beide een deel terug betalen.’

Wat vervelend! Waarom is dit volgens jou onterecht?

‘Ik had begrepen dat je een fiscaal partner moest zijn en dat zijn we niet. Ik kan me ook niet als medehuurder inschrijven, want dit kan pas na twee jaar inwonen. Daarom ben ik genoodzaakt mijn eigen woning aan te houden. We hebben dus beide de volle lasten maar kregen Tozo 1 maar voor één huishouden. Tozo 2 kunnen we alleen gezamenlijk aanvragen maar het bedrijf van mijn vriend gaat weer wat beter dus hij heeft het niet meer nodig.’

Hoe nu verder?

‘Mijn online bedrijf als Virtueel Assistent heb ik helaas moeten stoppen en ik ga nu alleen nog verder met Infrarood Achterhoek. De tijd voor infrarood panelen moet nog beginnen en het moet zich nog uitwijzen of het allemaal gaat lopen, maar ik heb er vertrouwen in. Ik zit nog in de opstartfase. Ondertussen ben ik wel bijna door mijn spaargeld heen, dus ik hoop echt dat er wat meer naar  individuele oplossingen gekeken wordt.’