Kunstenaar valt buiten de boot door verkeerde SBI-code

In deze rubriek vertellen wij de verhalen van ondernemers die buiten de boot zijn gevallen. Dit keer het verhaal van beeldend kunstenaar Astrid Vredegoor.

Astrid schreef zich in 2000 in bij de KVK als beeldend kunstenaar. Inmiddels is haar bedrijf enorm gegroeid en kan iedereen hier komen schilderen, etsen, zeefdrukken, houtsnijden, emailleren en tekenen. Ook biedt Astrid creatieve workshops en teambuilding aan, zowel in haar atelier als op locatie.

Wat is er voor jou veranderd door Covid-19?

Ik heb het niet breed, werk hard, maar red mij. Nu komt Covid-19 om de hoek kijken en klapt mijn zaak in elkaar, omdat ik een verkeerde SBI-code heb. Mijn atelier kosten gingen door, maar er kwamen geen cursisten meer.

Hoe komt het dat je SBI code niet meer klopt?

Destijds, toen je af ging studeren en een atelier startte, schreef je je in bij de KVK en werd je een sbi-code toegewezen. Zo werd ik ingedeeld onder “scheppende kunst”. Na een jaar noeste arbeid als beeldend kunstenaar, merk je dat dat geen soe oplevert, dus ga je in op de vraag of je ook les wilt geven. Nu 20 jaar later is de sbi-code van heel groot belang.

Welke actie ga je ondernemen?

Ik ga wel mijn sbi-code wijzigen, maar heb ook gehoord dat dit voor deze kwestie niet meer van toepassing is. Ik ga fysiek bewijzen via mijn administratie dat ik al vanaf 2001 les geef en dat dat mijn hoofdinkomsten zijn. Ik ga bewijzen dat ik afhankelijk ben van die cursisten en dat ik aan alle eisen voldoe, behalve dat stomme nummer. Het blijkt wel weer dat wij niet meer zijn dan een nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *