Studentondernemers moeten TOZO terugbetalen

In deze rubriek vertellen wij de verhalen van ondernemers die buiten de boot zijn gevallen. Dit keer het verhaal van event organisatoren Jooske en Joep.

Studentondernemers vallen buiten de boot

Jooske (27 jaar) en haar compagnon Joep (28 jaar) runnen al twee jaar het bedrijf Taide Agency. Hiermee organiseren zij grote evenementen op het gebied van Food, Beverage en personeelsproductie, waaronder Dance4life in de Westergasfabriek, Gin Festival in de Beurs van Berlage en diners in Paleis Soestdijk. Het ondernemers duo heeft dit bedrijf opgezet tijdens hun studie, die ze momenteel aan het afronden zijn.

Lukt dat afstuderen met een onderneming?

Helaas (en niet helaas) zijn we hier nog niet aan toegekomen, doordat ons bedrijf zo goed liep. Ons bedrijf bestaat uit Joep en ik maar ook vier werknemers die elke week met plezier werken. We hebben minstens een jaar lang 80 uur per week gewerkt om op te bouwen wat er in maart stond.

Waarom heb je geen TOZO ontvangen?

We staan nog ingeschreven als student omdat we dit jaar gaan afstuderen. Dit betekent dat wij beiden nog als ‘student ondernemer’ worden gezien. In eerste instantie zijn wij niets vermoedend geweest over een mogelijk afwijzing van de TOZO omdat we beiden niet ‘onder de 27 jaar zijn’, een vereiste van de TOZO.

Hoe reageerde de gemeente op je bezwaar?

We hebben sterk het gevoel dat gemeente Amsterdam wat krom is, recht probeert te praten. In onze eerste afwijzing op TOZO 1 was de reden van afwijzing: – ‘U bent jonger dan 27 jaar, u studeert en daarbij heeft u recht op studiefinanciering.’ Hier kan ik, en tevens Joep (28 jaar) onmogelijk onder vallen, omdat wij in eerste instantie al niet kunnen voldoen aan deze leeftijd. Wij zijn beiden niet ‘onder de 27 jaar’. Dit heb ik aangegeven in mijn bezwaar maar tot mijn verbazing kreeg ik nog een afwijzing binnen, alleen dan wat aangepast.

Wat was er anders in de tweede afwijzing?

De tweede afwijzing op TOZO 2 zegt: – ‘U studeert en heeft daarbij recht op studiefinanciering’. In de tweede afwijzing probeert de Gemeente Amsterdam zich naar mijn mening in te dekken om mijn bezwaar af te kunnen wijzen. Tevens heeft gemeente Amsterdam op hun site vermeld dat er een ‘foutje’ is geweest. Gemeente Amsterdam vermeld: ‘Er staat een fout in de voorwaarden om in aanmerking te komen voor TOZO, het woord ‘participatiewet’ moest eigenlijk TOZO zijn. Het lijkt er hierop of ze de ‘participatiewet’ willen uitwissen uit het TOZO verhaal. Deze wet zegt immers de regel ‘U bent jonger dan 27 jaar, u studeert en daarbij heeft u recht op studiefinanciering’. De gemeente Amsterdam schrijft het af als een ‘typfoutje’.

En nu?

Door misinformatie heb ik de TOZO aangevraagd en een voorschot ontvangen die binnen 6 weken terugbetaald moest worden. Dit is absoluut onmogelijk. Al het geld wat we nog over hebben wordt gebruikt om ons bedrijf hier doorheen te slepen. We mogen nog steeds niks als het om evenementen gaat. Onze omzet is met meer dan 90% gedaald. Mijn ouders betalen mijn huur op het moment om mijn huis te kunnen behouden. Het doet erg veel pijn dat wij worden uitgesloten van de TOZO. We zijn zo hard aan het werk en hadden een kerngezond bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *