Update 2: Een eerste kleine overwinning, maar helaas nog teveel onrecht.

Afgelopen maand hebben wij ons vooral gefocust op het verzamelen van verhalen en daarnaast het benaderen van de media en het kabinet. Zodoende staan er meerdere calls ingepland in de komende weken met kabinetsleden en zijn wij, vooraf aan de persconferentie van 27 oktober, nog te zien geweest op Hart van Nederland (zie onderstaande link). 

Met de versoepeling rondom de TVL voor 2020 Q4 hebben we, mede dankzij jullie hulp, een eerste kleine overwinning geboekt! Eigenlijk geeft de overheid haar fout toe door de SBI-code los te laten voor het huidige kwartaal. Wel zien wij nog steeds een heleboel verhalen binnenkomen van ondernemers die heel specifiek aangeven waar de fouten zitten van het huidig beleid rondom de tegemoetkomingen:

  • Startende ondernemers. Ondernemers die pas in 2020 zijn begonnen, kunnen geen aangiftes omzetbelasting laten zien van de kwartalen in 2019. Logisch, want toen waren ze nog niet actief. Helaas kunnen deze ondernemers hierdoor geen aanspraak maken op de TVL regeling, zelfs als je de SBI-codes loslaat (dit geldt ook voor de NOW regeling). Startende ondernemers verdienen ook steun.
  • Aanvragen met terugwerkende kracht. Andere ondernemers melden ons dat zij afgelopen maand met succes hun SBI-code hebben veranderd met terugwerkende kracht zelfs voor maart 2019. Helaas kunnen zij nu geen steun meer aanvragen voor de TOGS (€4000,-) en de TVL 1 & 2 aangezien de termijnen zijn verlopen, ook in het geval dat deze met een bezwaar was afgekeurd. Ondernemers moeten nog steeds het recht hebben om met terugwerkende kracht een tegemoetkoming aan te vragen, daar moeten geen deadlines als richtlijn gelden!
  • Studerende ondernemers. Ondernemers die nog ingeschreven staan als student hebben geen recht op de TOZO en worden doorverwezen naar DUO voor hun studiefinanciering. Heel belangrijk is om te weten dat een studiefinanciering een lening is en geen steun. Ingeschreven ondernemers verdienen ook het recht op steun in de vorm van TOZO.
  • Partnertoets ZZP’ers. Hoe kan het zo zijn dat een ZZP’er geen aanspraak kan maken op de TOZO, als zijn of haar partner bijvoorbeeld in de zorg werkt? Koppels hebben vaak ook hogere vaste lasten en vaak kunnen deze niet gedragen worden door het inkomen van één persoon. De partnertoets voor ZZP’ers moet geschrapt worden of vervangen worden door een alternatief zoals een toetsing van de vaste lasten in combinatie met het inkomen.
  • Percentage vaste lasten gebaseerd op de SBI-codes. Een hoop ondernemers hebben veel hogere vaste lasten dan het bepaalde percentage wat gebaseerd is op de gekoppelde SBI-code. In veel gevallen dekt de TVL maar 20-30% van de vaste lasten, terwijl andere ondernemers juist teveel steun ontvangt. Dit is allemaal gebaseerd op “geluk” en hier moet het kabinet haar verantwoordelijkheid nemen, dit mag niet gebeuren. Maatwerk is hiervoor nodig of baseer de steun op basis van de aangiftes omzetbelasting. 

De komende weken zullen wij ons best doen om bovenstaande punten duidelijk te maken bij de media en het kabinet, laat het gerust weten als wij een belangrijk punt vergeten zijn. Mochten er ontwikkelingen zijn voor je bedrijf of waarvan wij op de hoogte moeten zijn, mail ons dan op info@ikvalbuitendeboot.nl. Wij wensen jullie ontzettend veel succes en gezondheid toe in de komende periode, probeer het beste uit jezelf te halen en laten we samen ons best doen om onze stem te laten horen!

Uitzending Hart van Nederland


Mvg,

Team IVBDB.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *